Sidor

lördag, september 19, 2009

Kom an kom an pirater........


Nu äntligen har jag sytt klart barnens piratkläder. Att jag inte kommit till skott tidigare beror nog mest på att jag varit lite för feg med att sätta saxen i detta underbara tyg. Nu har jag iallafall tagit mod till mig och efter mycket velande ha ni här resultatet :).

Inledningsvis var det otroligt svårt att välja vilket av motiven som jag skulle använda, eftersom jag älskade hela mönstret. Jag har sett flera som använt räven och kaninen från trycket, men jag valde metarflickan och u-båten. Flera konstnärer ritar ju in sig själva någonstans i sina målningar och om Johanna gör det så måste det vara hon som sitter och metar :).


Därefter kunde jag inte riktigt bestämma mig för om jag skulle ha enfärgade ärmar eller pirattygsärmar. När sedan det randiga tyget av en händelse hamnade bredvid pirattyget så behövde jag inte tveka längre. Den slutgiltiga bilden av setet föll på plats när jag hittade det oranga velourtyget under en semesterresa till Danmark. Aha, nu hade jag iallafall färgställningen klar för mig :)

Slutligen kunde jag inte riktigt bestämma mig för tröjmodell, men eftersom jag aldrig sytt någon raglantröja så föll valet på detta. Jag vet att det rimmar illa att jag först inte vågat klippa till, för att sedan välja en modell som jag aldrig testat innan :). Jag förstår inte varför det blev så mycket velande denna gången. Jag är annars en människa som bestämmer mig ganska fort.


Mönster: Raglantröjor i storlek 80 och 100 enligt Lennartsson "Sy barnkläder av mjuka tyger 70-130 cl " med vissa justeringar på tröjan i storlek 100. Byxor enligt eget mönster i storlek 74 resp 98/104.
Tyg: Johanna Ahlards underbara pirattyg från JNyDesign, orange velour från Stoff 2000, brun mudd från Hem och hobby samt randig trikå från e-slöjd.

Positivt: Att det är lördag och helg samt att det på söndag bär det av på spa i Kosta med familjen, syster med familj samt mamma och pappa. Det ska bli så mysigt.
Jag är även nöjd med att jag hann klart med dessa set så att jag har något nytt och fint att packa ner i resväskan. Slutligen är jag glad att jag gjorde lite research på andra bloggar innan jag klippte till tröjorna eftersom de annars blivit alldeles för små i halsen. Det är toppen att lära av andra och väldigt generöst av dem som delar med sig. Tack alla ni!

Negativt: Detta projekt har gett mig en hel del huvudbry. Dels hade jag precis som PajaS problem med nålarna trots att jag använde Schmetz stretchnålar och dels var jag inte helt nöjd med bredden på tröjan i storlek 100. Jag upplevde att den såg kort och bred ut. Efter jämförelse mot andra tröjor kom jag fram till att den hade rätt längd, men var ca 4 cm för bred. Det var alltså bara att ta fram saxen och justera. Till råga på allt var jag och CP:n inte överens så det blev en del sprättande. Slutresultatet blev iallafall toppen och det är ju det som räknas :).

12 kommentarer:

 1. Fina set! Kul med det randiga till Piraterna, den kombon har jag aldrig sett hitills! Så raglan mönstret från Lennartsson funkade, var det bara bredden på tröjan som du blev missnöjd med? Hade tänkt sy i det mönstret men tyckte att det såg tokstort ut överallt men så misslyckades jag ju iallafall med min första raglantröja:( Kanske ska prova Lennartssons mönster iaf?!

  SvaraRadera
 2. Så coolt! Mitt håller på att ligga till sig, under tiden så får jag göra som du - kollar runt bland bloggarna hur alla andra duktiga sömmerskor gjort :o)

  SvaraRadera
 3. Vilka söta set. Hoppas dem kommer till användning snart, ha det så mysigt på Spa´t (hmm, eller vad man nu säger!) /petra.h

  SvaraRadera
 4. Jätte fina set, snyggt med randiga ärmar =)

  SvaraRadera
 5. Ååh, vilka fräscha färger!! Jättefina!

  SvaraRadera
 6. Vilka härliga färger ihop!!!

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga kombinationer!!!

  SvaraRadera
 8. Hej och tack för tipsen ang Lennartssons raglan mönster! Nu har jag provat själv och storlek 90 men utan sömnsmån och med ca 1 cm bortklippt i halsen passar min snart 2-åring.

  SvaraRadera
 9. SUperfina set. Känns som att det börjar bli dags för mig att beställa lite pirater snart....

  SvaraRadera
 10. Vilken underbar kombo! Som någon skrev tidigare har den inte setts tidigare. Lånar också den bilden till bildspelet, hoppas det är ok annars mailar du mig så tar jag bort. Många kramar och tack för allt fint du delar med dig av. /Johanna

  SvaraRadera